Ota tää kamaluus pois!!!

05.07.2019

Tuossa kesäkuun alkupuolella meidän vanha rouva päätti kalvaa oikeaa kankkuaan (syy on vieläkin epäselvä sekä minulle että ell). Lopputulos oli sitten se, että siihen kehkeytyi hotspot eli äkillinen ihottuma. En huomannut sitä ihan alkuun, kun se alkoi kehkeytyä, vaan vasta sitten, kun karvat olivat menneet "märkäisiksi" siitä kohdasta ja aloin saksilla siistiä niitä. Kun siinä sitten saksin paikkaa, huomasin ihottuman laajuuden ja ekana mietin: "Pakko siistiä tää oikein kunnolla ja isolta alueelta". Kuten sitten teinkin niin. Lopulta olin sen siistiny hyväksi, putsannu sen ja laittanu ensiapuna bepanthenia haavaan. Sen jälkeen lähdin sitten töihin.

Töistä tullessani homma olikin mennyt haastavaksi.... rouva oli sitten kalvanut haavaa vielä enemmän ja se oli mennyt paaljon pahemmaksi! Eihän siinä kun soittelemaan ell, jos jonnekin saisi rouvan tarkastukseen ettei vaan olisi mitään vakavaa. Saimme sitten ajan Eläinystäväsi Lääkäristä, jonne eräs vanha naapurimme lähti meitä viemään autolla. 

Eläinlääkärissä paikka tutkittiin ja kiiteltiin, kun olin osannut trimmata karvoja tarpeeksi pitkältä haavan ympäriltä. Sanoivat, että kannattaa tällaisissa tilanteissa leikata karvaa kunnolla pois. Kuulema suositus olisi, että 1-2cm verran karvaa pitää leikata pois sen haavan ulkoreunan yli, jotta näkee eteneekö ihottuma vai ei. Ell otettin sitten bakteerinäyte ja saatiin mukaan sekä antibioottia ja pihkavoidetta. Kotoota löytyi jo ennestään betadinea puhdistusta varten. Ell myös varoitteli, että valkoinen iho-osuus menee hyvin mahdollisesti kuolioon... Olin heti paniikissa ja mietin, että mitä sitten jos menee. Ell rauhoitteli sitten ja kertoi lisäävänsä epikriisiin ohjeet, miten toimia jos/kun iho menee kuolioon. Olin todella kiitollinen, että saimme rouvan hoitoon ja tarpeelliset tarvikkeet saatiin, jotta paraneminen pääsi alkamaan.

Alkuun kaikki meni hyvin; putsasin, laitoin pihkavoidetta ohjeen mukaan ja pidin rouvalla kauluria suunnilleen 24/7, vaikkakin Kira ei siitä ollenkaan tykännyt ja mökötti hyvin voimakkaasti minulle joka kerta, kun kauluri pistettiin päähän. MUTTA!!! Sitten se alkoi: iho alkoi mennä kuolioon ja muodosti ruven haavan päälle. No ei muuta kuin hoitamaan sitä ohjeiden mukaan ja asiat alkoivat mennä ihan hyvin. No sitten yhdessä välissä menin vessaan ja rouvalla EI OLLUT kauluria siinä hetkessä päässään, koska olin kotona häntä vahtimassa... NO rouva oli sitten mennyt SYÖMÄÄN sen kuolleen ihoruven siitä haavan päältä sillä aikaa, kun olin vessassa.... on nää kyllä kerkiäviä kavereita... silloin oli ilta, joten en lähteny soittelemaan ell vaan odotin seuraavaan aamuun ja soittelin kysyäkseni, miten toimin nyt. Sain puhelimessa ohjeet pitää haava puhtaana ja hoitaa sitä samalla tavalla kuin alussa, kun ei ollut vielä rupea päällä. Näin sitten tein ja haava alkoi pikku hiljaa paranemaan.

Sitten ell soittelikin jo bakteeriviljelyn tuloksesta ja kertoi, että antibioottia pitää vielä jatkaa juhannuksen yli, jotta varmasti kaikki paranee. Ja halusi kontrolloida kiran yleisestikin siinä mahdollisimman pian, koska kira oli kuitenkin ollut syömättä tai syönyt ainakin hyvin huonosti viikon verran ja halusi poissulkea kohtutulehduksen ENNEN juhannusta. No meille varattiin aika ja äitini kuskasi meidät sitten tapaamaan ell. Verikokeet kertoivat hyviä uutisia: ei kohtutulehduksen vaaraa ollenkaan ja kira oli syönyt ihan ok sinä aamuna joten olin hyvin huojentunut. Samalla hän tarkasti haavan ja sanoi sen paranevan hyvin. Verikokeista näkyi kuitenkin, että maksa-arvot olivat korkealla hiukan. Hän epäili, että se johtuu yksinkertaisesti antibiootista ja se kuulema kannattaa heinäkuun puolen välin kohdalla kontrolloida, jotta nähdään ovatko normalisoituneet vai pitääkö miettiä nivelrikko lääkitystä uusiksi.

Nyt ollaan heinäkuun alussa ja haava on melkein ummessa VIHDOIN. Vielä saa olla tarkkana, ettei Kira TAI Sofi nuole haavaa, että se saa oikeasti parantua loppuun saakka kunnolla.

Tässä koko prosessissa on se kuukausi, ylikin itseasiassa, mennyt tähän asti eikä tosiaan haava ole vielä täysin kunnossa. Eli tämä parantuminen on ollut pitkällinen prosessi. 

Jos siis huomaat koirallasi tai kissalla tai millä tahansa lemmikillä jotain omituista käytöstä esim nuoleminen/kalvaminen, soita lääkäriin ehdottomasti ja tutkituta asia. Parempi niin päin kuin, että vain odottelet ja annat tilanteen kehittyä. Oli omaa mokaa, etten aikaisemmin tutkinut kohtaa kunnolla, olisimme ehkä päässeet helpommalla ja pienemmällä hoidolla, mutta pääasia on, että Kira alkaa kohta olla kunnossa VIHDOIN.


Se, mitä ell minulla sanoi oli aika mielenkiintoista ja haluan jakaa sen teille; "Hotspot on enemmänkin oire kuin sairaus, vähän samalla tavalla kuin kuume on oire flunssassa. Eli hotspotin taustalla on usein joku muu, joka sen aiheuttaa. Hotspot ei itsessään ole sairaus". Jokaisella voi olla omat näkemyksensä tästä, mutta itselleni tämä on kyllä aika päivänselvää nyt tämän omakohtaisen kokemuksen perusteella: Kira aiheutti itselleen hotspotin kalvamalla ihonsa rikki, jolloin bakteeri pääsi ihon alle ja pisti kaiken pyörimään. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita