Kissat ja koirat yhdessä?

18.10.2020

Olen jo pitkään miettinyt, että valotan elämääni näiden nelijalkaisteni kanssa. Toimin tilapäiskotina PESU ry yhdistykselle, jonka kautta minulle tulee kissoja aika ajoin asuskelemaan asuntooni ja etsimään loppuelämän kotia.

Omat koirani tulevat hyvin toimeen kissojen kanssa, mutta aina pitää olla varuillaan. Nimittäin kissoilla voi olla huonoja kokemuksia koirista aikaisemmassa elämässään (viittaan siis aikaan, jonka on viettänyt muualla esim ulkona), joten kissat ja koirat eivät ole koskaan keskenään samassa tilassa. Toki alkuun kissat ovat eristystilassa mahdollisten matojen ym takia ettei ne sitten leviä omiin koiriini.

Olen tässä muutaman vuoden aikana huomannut, että kissat ja koirat tottuvat jakamaan asunnon keskenään, toki aikaa se vie. Joskus huomaan, että kissat ovat ok koirien kanssa ennen kuin ihmisen kanssa. Eräs kissakin halusi niin olla ystävää koirien kanssa, mutta he eivät oikein sitä ymmärtäneet. Siinä menikin oma aikanasa ennen kuin kisu halusi olla ystävä minun kanssani.

Koirien ja kissojen totuttamisessa on pidettävä mielessä ainakin yksi asia; kissoilla pitää olla jokin "turvapaikka", jonne vain he pääsevät eivätkä koirat. Sängyn alusta on ok, jos käytössä ei ole montaa huonetta. Aikaisemmassa asunnossa, pidin huolen piilopaikoista juurikin sängyn alla ja tuolien takana, nykyään kylpytila on kissojen valtakuntaa, jonne he voivat karata piiloon tarvittaessa. Jossain vaiheessa nämä piilopaikat jäävät vähäiselle käytölle ja kisut uskaltavat oleskella samassa tilassa koirien kanssa vaikka he liikkuisivatkin.

Kira ja Sofi saivat aikanaan hyvän kuvan kissoista, kun naapurin koira-rakas kissa tuli meitä katsomaan karattuaan kotoaan. He olivat niin hyvää pataa keskenään, ettei kissojen kanssa ole sen jälkeen ollut ongelmia. Kuitenkaan Sofi ei niinkään tykkää, jos kissat tulevat ihan iholle eli hän selvästi haluaa sen oman tilan, vaikka kissat hyväksyykin. Kira taas antaa kissojen olla ja edellisten kissanpentujen aikana toinen pennuista käveli Kiran päällä ja kira vaan katsoi; "jaa no ole siinä sitten" ja jatkoi makailuaan.

Tutustuttamiselle on annettava aikaa ja oltava kärsivällinen. Pennut tottuvat nopeammin kuin aikuiset ja pitää muistaa, että koiran ollessa huomattavasti isompi kuin kissa, olla itse valppaana. Kaikkea voi tapahtua eläinten kanssa.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita